Goochelen: hoe is het ontstaan?

De goochelwereld is een speciale wereld. Mystiek, een beetje ondoorgrond. We voelen er ons tot toe aangetrokken, maar waarom is dat nu precies. Wel, misschien vinden we wel antwoorden in de geschiedenis van de goochelkunst. Hieronder bespreken we deze alvast even in een notendop. De geschiedenis van het goochelen: het prille begin

Goochelen bestaat uit diverse stielen, waaronder het toneelgoochelen. En dit is precies waar we ook op stoten wanneer we teruggaan naar het begin der goochelkunsten. Het is namelijk vanouds een echte podiumkunst, een straatkunst, waarbij gebruik word gemaakt van heel snelle vinger- en handbewegingen, waardoor de toeschouwer als bedrogen uitkomt. De reden? De goochelaar misleidt als het ware je brein, zodat je je afvraagt hoe de goochelaar het voor elkaar krijgt gespeeld.

Volgens de meeste goochelaars is het goochelen ontstaan bij de sjamanen, die met behulp van illusies hun macht binnen in de gemeenschap een boost wilden geven. Deze illusies worden trouwens tot op de dag van vandaag nog gebruikt door echte charlatans, die toeschouwers wijsmaken dat ze over bovennatuurlijke krachten beschikken.

De achttiende eeuw, dat is de tijd dat de goochelkunst zou zijn ontstaan, tenminste deze zoals we die vandaag kennen. Rond deze periode was ook de esoterie heel populair, niet toevallig, want er zijn vele gelijkenissen tussen de esoterie en de goochelkunst. Zo zijn beide bijvoorbeeld gebonden aan een strikte geheimhouding! Het is in de negentiende eeuw dat de goochelkunst zich heeft losgewrikt van de esoterische filosofie, waarna het zich langzaamaan echt ontwikkelde tot de eerder vermelde podiumkunst.

Goochelen versus toveren

Doorheen de jaren werden de begrippen goochelen en toveren echter meer en meer foutief door elkaar gebruikt. Ze liggen wel in elkaars buurt, maar ze in feite hebben ze betrekking tot een totaal andere wereld. De reden waarom ze door elkaar worden gebruikt? De geheimzinnigheid van de goochelaars door de eeuwen heen deed het volk – bijgelovig als geen ander – vermoeden dat ze tovenaars waren.

Toveren is echter iets bovennatuurlijks, iets bovenaards. Ze bestaan niet in het echt, maar wel in sprookjes en verhalen. In de wereld van mensen die geloven in zaken als occultisme. Goochelen is dan weer eenvoudigweg de toepassing van trucs, die veel handigheid en ervaring vereisen, zodat het lijkt alsof er zich een wonderbaarlijke gebeurtenis voor je ogen afspeelt.

Nu, of je goochelen nu als een trucje beschouwd of als tovenarij: het is een geweldige kunst, eentje die velen keer op keer doet verbazen. Wil je ook wel eens mensen verstomd achter laten? Kijk dan zeker eens bij onze goocheltrucs!